Het stadje Calpe is bekend van de emblematische rots die van ver te zien is. Deze video biedt een mooie kennismaking met de geliefde bestemming aan de Costa Blanca.

‘Het kleine Gibraltar’, zo wordt de rots van Ifach wel eens genoemd – door Britten toch. Ze ligt in Calpe op een smalle landtong en lijkt als het ware uit de Middellandse Zee te rijzen. Die verbinding met het vasteland is ontstaan op natuurlijke wijze, door jaren van sediment en puin dat van de rots viel over een periode van duizenden jaren!

Zo klein lijkt deze rots misschien niet eenmaal je besloten hebt ze te beklimmen. Vooral als het warm weer is. Maar de inspanning loont, want de prachtige verzichten tijdens de wandeling zijn absoluut de moeite waard. Een van de beste uitzichten op de Costa Blanca zelfs! Ook voor wie geen fervente wandelaar is, kan dit een fijne uitdaging zijn. Hieronder volgen info en tips.

De imposante rots – een 332 meter hoge kalkstenen kanjer – is met zowat 50.000m2 wel degelijk het kleinste beschermde gebied in Spanje, en wordt beschouwd als een van de vele natuurlijke wonders van het land. Van geurige rozemarijn tot tijm en wilde salie, plantenliefhebbers kunnen er echt hun hart ophalen.

Ook vogelliefhebbers zullen genieten! Dankzij de geïsoleerde ligging aan zee bouwen veel vogels er hun nest op de rotsen of pauzeren ze hier op weg naar Afrika. Ongeveer 300 soorten dieren leven in het micro-klimaat van de Middellandse Zee. Aalscholvers drogen er bijvoorbeeld hun vleugels om dan weer bliksemsnel de zee in te duiken, recht naar een hap vis!

De rots van Calpe was lang geleden een strategisch bolwerk van zowel de Iberiërs als de Romeinen. Ook smokkelaars en piraten vonden er hun gading.

Nog een eeuw geleden behoorde de Ifach eigenlijk enkel dieren en planten toe. Het was misschien wel een romantische plek voor koppels, maar het was nog lang geen bezoekersattractie. Daar kwam in 1918 verandering in met het boren van een 50 meter lange tunnel, zodat het bezoek van de rots ook aan de gemakkelijke zijde kon geëxploiteerd worden. Sindsdien bezoeken honderden mensen dagelijks de Peñón de Ifach!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *